Αποτυχημένος ως Υπουργός Οικονομικών στην Ιταλία ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού

Αποτυχημένος ως Υπουργός Οικονομικών στην Ιταλία ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού

Αρ. Πρωτ. 3554/27.09.2010

Προς Υπουργό

- Οικονομικών

Προβληματισμό προκαλεί η απόφαση του ίδιου του Πρωθυπουργού κου Γιώργου Παπανδρέου να αναθέσει αρμοδιότητες συμβούλου του στον κύριο Tommaso Padoa-Schioppa, ο οποίος και ανέλαβε από τις αρχές Αυγούστου του 2010 οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα που αφορούν το πρόγραμμα της οικονομικής, δημοσιογραφικής και διαρθρωτικής πολιτικής που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα μας για να βγει από την κρίση. 

Ερωτηματικά προκαλεί, ωστόσο, η απόφαση του Πρωθυπουργού της χώρας μας να εμπιστευθεί μία τόσο κρίσιμη θέση σε ένα αμφιλεγόμενο πρόσωπο, όπως αυτό προκύπτει από την πορεία του κυρίου Tommaso Padoa-Schioppa στην πολιτική ζωή της γειτονικής Ιταλίας, ιδιαίτερα κατά την περίοδο 2006-2008 που διετέλεσε Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Ιταλίας. 

Ο νέος σύμβουλος του Πρωθυπουργού είχε επανειλημμένως προκαλέσει το δημόσιο αίσθημα είτε με δηλώσεις του είτε με την οικονομική πολιτική που ακολούθησε, η οποία μόνο επιτυχημένη δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί, καθώς συνέβαλε δραματικά στην πτώση της κυβέρνησης Πρόντι πριν προλάβει να κλείσει δύο χρόνια στην εξουσία και την αλλαγή της διακυβέρνησης της Ιταλίας.

Η πολιτική γραμμή που ακολούθησε πυροδότησε πολλές φορές τις έντονες αντιδράσεις των πολιτών και του τύπου στην Ιταλία, δέχθηκε καταιγισμό δημόσιων κατηγοριών-χαρακτηρισμών σε δημοσιεύματα ως ανθρώπου «εκτός τόπου και χρόνου», ενώ ακραία θεωρήθηκε δήλωσή του το 2007 ότι «οι φόροι είναι ένα υπέροχο πράγμα». Θεωρείται ο άνθρωπος που οδήγησε στην καταστροφή την κεντροαριστερή κυβέρνηση του Πρόντι, ενώ αποκορύφωμα όλων των πεπραγμένων του Tommaso Padoa-Schioppa είναι το γεγονός ότι έχει γίνει επιθεώρηση και βιβλίο με τεράστια εκδοτική επιτυχία.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Ποια είναι τα ακριβή καθήκοντα του κυρίου Tommaso Padoa-Schioppa ως συμβούλου του Πρωθυπουργό και ποιο είναι ακριβώς το επίπεδο συνεργασίας του με τον Πρωθυπουργό της χώρας;

- Ποια είναι η μέχρι σήμερα συμβολή του στην οικονομική πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ;

- Ποιες είναι οι μηνιαίες αποδοχές του κυρίου Tommaso Padoa-Schioppa για τις υπηρεσίες που προσφέρει στη χώρα μας;

Απάντηση Υπουργείου